Hästskötarexamen del 2
Del 5: Knoppning och lindning
"Knoppa, linda och borsta så fort ni kan och säg till mig när ni är klara", var direktiven vi fick när det gällde knoppningen. Återigen fick jag Gullan som "min" häst och hon hade jättebra man och hon sänkte halsen när jag flätade. Duktig häst! Vi fick så klart inte ha pall och pannluggen fick vi välja om vi ville knoppa bara vi kunde motivera varför vi gjorde eller inte gjorde. Jag valde att göra en pannluggsknopp med motiveringen att det förskönade hennes fina huvud.
Jag var klar med borstning, lindning och knoppning på 25 minuter. Då kom examinatorn och drog handen hårt fram och tillbaka över knopparna, stoppade ner fingrarna i lindorna för att kolla hur hårt jag hade lindat. Sedan kom supricen! "Natasha, nu vill jag att du pekar ut alla senor i hästens framben och berättar i vilken ordning dom sitter". What!? Panik! Som tur är hade jag fått lite koll på tåsträckaren och ytliga och djupa hade jag också koll på. Gaffelbandet också såklart. Ordningen kunde jag liste ut på namnen.
Lydia fick det dock lite värre, hon skulle nämna alla senor, leder, delar och skelettdelar från korset och hela bakbenet.
Del 6: Hemliga bordet
Vi fick gå in en och en till ett bord där det låg en massa saker som vi skulle säga vad det var och vad det användes för. Det låg bland annat en buttapåse, aloevera och arnika liniment, en kandarstång, en tungsticka, ett tredelat äggbett med pererstänger, ett pessoabett med mera. På linimenten skulle vi nämna karrenstiderna. På buttan skulle vi både ange hur lång tävlingskarrensen var och om hästen fick gå till livsmedel eller ej och såklart vad det användes för.
Jag kunde allting utan problem eller tvekan. Skönt!
Del 7: Praktiskt foderprov
En och en gick vi in i ett rum där vi skulle namnge 7 sorters olika fodermedel som låg i burkar (bland annat fullfoder, sojamjöl, vetekli och korn), vi fick 4 sorters halmstrån som vi skulle namnge samt tre sorters grässtrån som vi också skulle namnge. Sedan skulle vi berätta vad varje fodersort innehöll och till vilka sorts hästar man kunde ge det till och vad det hade för effekt. Vi skulle också berätta vilken halm som var mest lämplig att ge till vilka hästar, vilken som har bäst uppsugningsförmåga och vilken halm som var minst lämplig att ge och varför.
Det här gick bra för mig, förutom at tjag blandade ihop korn med vetekli, men det hjälpte examinatorn mig med att ordna upp i tid genom att fråga "skulle du verkligen vilja ha nummer 7 på din filmjölk eller är det inte godare med nummer 3?" Jo, trean ser ju godare ut svarade jag. "Då ändrar jag det på mina papper!"
Resultat: Godkänd
Som avslutning på dagen fick vi gå in en och en till examinatorerna för en snabb genomgång av dagen. Det första dom frågade var hur dagen hade känts. Jag svarade att det hade varit lite roligt ibland men mest nervöst och jobbigt samt att mina teoretiska prov inte hade känts bra meddans många av de praktiska hade gått bra.
"Vi tycker i alla fall att allting har gått bra för dig och du är godkänd!" Blev deras svar. Ingenting var sämre eller bättre än något annat och dom hade ingenting att anmärka på i något delmoment.
Det var som sagt 4 stycken av 9 som inte blev godkända. Av de som inte klarade sig missade två stycken på ridningen, en på häst vid hand och en missade på flera delmoment.
Examinatorena som vi hade var jättegulliga! Dom ville verkligen att man skulle lyckas. Vi fick ledande frågor om det var något vi inte kunde för att vi lättare skulle komma på svaren, dom var hela tiden glada, roliga, avslappnade och normala.
Dom andra aspiranterna var också trevliga och snälla och det var mer än en gång man både fick och gav lite extra hjälp på traven innan någon skulle in i foderrummet eller ut till hemliga bordet.
Nu är jag så väldigt glad över att det äntligen är gjort och att jag klarade det! Inget mer pluggande på vitaminer, karrenslistor, allemansrätten, hovmekanismen, avelsvärderingar, rasernas historia eller blodmaskens livscykel.