Tash

Hästskötarexamen

Permalink0
Klockan 8.00 var det samling i "Vita stallet" för schemagenomgång över dagen och utdelning av hästar. 8.15 tog allting sin början. För att göra ett gott intryck är det viktigt att man har en penna med sig och rätt persedlar för olika ändamål.

Del 1: Skriftligt prov i hästkunskap och foderlära.

Well, det här var det som kändes absolut sämst för mig. Jag kände mig som en idiot när jag fick provet och inte kunde första frågan som var "varför är det viktigt att ge hästen mycket grovfoder?" Efter en stund kom jag dock på svaret som tur var. Men fråga nummer två var "Vad kallas senorna på hästens framsida av frambenet med ett gemensamt namn?" Fråga nummer 3 var "Vad kallas senorna på hästens baksida av frambenet med ett gemensamt namn?" Jag hade ingen aning så jag tog något som verkade bra... Men som var fel! Om det är något jag borde ha koll på så är det senor med tanke på Horsies skadehistoria! Pinsamt! Resten av provet gick okej. Foderdelen gick bäst. Tillexempel skulle vi nämna två fodermedel som innehåller mycket kalcium och förklara vad en ockulärbesiktning var.

Jag hade pluggat på mycket mera ingående på allting och lärt mig enzymer, hur lång tid fodret stannar i varje del i magen, vilka mått en box och spilta ska ha, alla sjukdomar, alla skelettdelar och så vidare. Men provet var väldigt basic. och snuddade bara på ytan på många olika ämnen.

Del 2: Ridning

Vi skulle rida två hästar var och min första häst hette Selmani SG (Silvano-Tolstoy) men kallades för Gullan. Hon var född 2004 och svart (mörkbrun) och urgullig! Vi fick börja med att göra iordning hästarna i boxen och sedan gick vi till ridhuset. Det svåraste med ridningen för min del var uppsittningen... Jag använder alltid pall, men det gick bra! När vi hade skrittat fram en stund tog vi tyglarna och jobbade självständigt i skritt och trav. efter ytterligare en stund gick vi in på volterna och galopperade. Sedan avslutade vi med självständigt travarbete i nedsittning.
Det gick superbra med Gullan! Hon var precis min typ och jag hade gärna tagit med henne hem.

Häst nummer två fick jag ta över efter Lydia. Han hette Starlight (Lucky Light- Partisan) och var född 1998. Han var också väldigt trevlig och lättriden. Dock var han mycket segare än Gullan och lite för stor för mig. Upplägget på ridningen var samma som första hästen, förutom att vi avslutade med att stå i lätt sits i trav och galopp.  

Ridningen gick riktigt bra och det var det enda på hela dagen jag kände mig helt säker på att jag hade klarat.

Del 3: Häst vid hand

Jag fick visa Gullan. Dom hade delat upp ridhuset i två delar, en del där vi först fick öva och en del där vi visade upp hästarna för examinatorerna. det var tyvärr lite orättvist eftersom alla nio stycken var inne i ridhuset samtidigt och kunde titta på varandra. sedan började nummer 1 visa hästen för examinatorerna och sedan gick det i nummer ordning. Så nummer 9 hade både längre tid på sig att öva och titta på andra när de visade sina hästar (och bli mer nervös förstås). Jag hade nummer 3 och det passade mig perfekt.

Det gick bra för mig, kanske att jag visade Gullan i ett lite lågt tempo i skritten. Jag rättade även henne bakåt en gång när hon gick fram fast vi inte var klara. Då blev jag lite orolig eftersom man helst ska rätta framåt. Men det är okej att rätta bakåt även om framåt är att föredra. 

Examinatorerna var också väldigt härliga! Hade man glömt bort tecknena på benen eller stammen på hästen fick man hitta på. Det viktigaste var att man visade hästen korrekt och sa allt man skulle i rätt ordning och hela tiden hade full uppmärksamhet på hästen.

"Natasha Brehammar visar Selmani SG. Hon är ett mörkbrunt sto född 2004 efter Silvano-Tolstoy. På vänster fram har hon vit yttre ball och vit fläck på kronranden. På höger bak har hon vit inre ball."

Vi fick redan tidigt på morgonen veta vilka hästar vi skulle visa, så vi hade lång tid på oss att öva in stam och tecken.

 
Del 4: Longering

Longeringen och foder är det som flest kuggar på och longeringen var mitt värsta oros moment. Jag har för det första inte longerat så mycket över huvudtaget och för det andra använder jag aldrig longerpisk.

Nu var det två stycken i taget som longerade på varsin del i ridhuset med varsin examinator som bedömde. Vi fick inte titta på varandra utan vi väntade utanför ridhuset tills det var vår tur.

Jag var nummer två på min häst. Jag tror att han hette Kippling men jag är inte säker. Han var i vilket fall seg som tusan. Men han var också otroligt lydig.

Longeringen gick rätt okej, jag hade kolla på lina, pisk och inspänningar. När jag tyckte att hästen travade i ett bra tempo och jobbade korrekt med kroppen skulle jag säga till. När jag bytte varv fick jag hela tiden en massa frågor som jag skulle besvara.

En fråga svarade jag tokfel på och fick då höra: "Säg aldrig det där högt igen! Jag tänker låtsas om som att jag inte hörde det där" Hon frågade mig på vilka sätt man kunde sätt linan när man longerar och jag råkade säga genom den innre bett ringen och fästa i den yttre... Big fail!



Lunch

Del 5, 6, 7 och resultatet kommer imorgon.
Till top